Baranka Igeblogja

Mi a különbség Bibliaolvasás és tanulmányozás között? Nyilván utóbbi részletesebb elmélyülést jelent - amire szükségünk is volna - ám mindennapi gyakorlatunkban azonban nem feltétlenül jelenik meg. Így volt ez velem évekig. Használtam egy Bibliaolvasó vezérfonalat, mindennap két vagy több Igeszakaszt elolvasva, imádkozva, majd továbblendülve a napban. A mindennapok szürkeségében nem bomlott ki igazán az Igék értelme, s volt, hogy tíz perccel később, munkába rohanva már nem is emlékeztem mit is olvastam. Ez különböző okok következtében megváltozott, a Biblia tanulmányozása új értelmet nyert számomra. A mindennapok során bepillantást nyerhetsz abba itt a blogon, hogy hogyan is történik ez nálam azóta. Szívesen fogadok bármilyen tanácsot kritikát hozzászólást.

Következő szakasz

Következő elolvasandó szakasz: Márk 13. fejezet
Márk Evangéliumának tanulmányozását John Stott Márk Evangélium tanulmánya alapján folytatom. Igeszakaszokhoz kérdések és gondolkodni valók tartoznak. A vastag betűvel szedett kérdésekre próbálj meg egyénileg válaszolni mielőtt elolvasod az én válaszaimat.

Le az álarcokkal!

2009.05.20. 07:41 Baranka

Amikor Jézus leleplez 

 "Jézus ekkor példázatokban kezdett szólni hozzájuk: „Egy ember szőlőt ültetett, körülkerítette, borsajtót ásott, és őrtornyot épített. Azután bérbe adta munkásoknak, és idegenbe távozott.Majd amikor eljött az ideje, elküldött a munkásokhoz egy szolgát, hogy megkapja a részét a szőlő terméséből. De azok megfogták a szolgát, megverték, és elküldték üres kézzel. Ismét elküldött hozzájuk egy másik szolgát, ezt meg fejbe verték, és meggyalázták. Újból küldött egy szolgát; ezt megölték, azután sok más szolgát is, akik közül némelyeket megvertek, másokat megöltek. Egyvalakije volt még, a szeretett fia. Utoljára őt küldte el hozzájuk, mert így szólt: Fiamat meg fogják becsülni. A munkások azonban ezt mondták maguk között: Ez az örökös, gyertek, öljük meg, és mienk lesz az örökség! Megragadták, megölték, és kidobták a szőlőn kívülre. Mit tesz hát majd a szőlő ura? Eljön, és elveszíti a munkásokat, azután másoknak adja a szőlőt. Ezt az írást sem olvastátok: Az a kő, amelyet az építők megvetettek, az lett a sarokkő; az Úrtól lett ez, és csodálatos a mi szemünkben?” Ekkor szerették volna elfogni őt, de féltek a sokaságtól. Rájöttek ugyanis, hogy róluk mondta a példázatot. Ezért otthagyták őt, és elmentek.

Elküldtek hozzá a farizeusok és a Heródes-pártiak közül néhányat, hogy szóval csalják tőrbe. Odamentek tehát, és így szóltak hozzá: „Mester, tudjuk, hogy igaz vagy, és nem tartasz senkitől, mert nem veszed figyelembe az emberek tekintélyét, hanem az igazsághoz ragaszkodva tanítod az Isten útját. Szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? Fizessük-e, vagy ne fizessük?” Ő pedig ismerve képmutatásukat, ezt mondta nekik: „Mit kísértetek engem? Hozzatok nekem egy dénárt, hogy megnézzem.” Hoztak egyet, és akkor Jézus megkérdezte: „Kié ez a kép és ez a felirat?” Ők pedig így feleltek: „A császáré.” Ekkor Jézus ezt mondta nekik: „Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené.” És igen elcsodálkoztak rajta."

Márk 12-1-17
 
Szőlőmunkások:
A fenti példázat hihetetlenül megrázó számomra. A gonoszság megtestesül benne. Önzés, hatalomvágy, irigység úgy elhatalmasodik, hogy megszűnnek a gátlások. Ilyen a bűn.
Jézus ezt a képet éppen az Őt faggatókra használja, amire ők rá is jönnek. A szőlőmunkások vége az, hogy elvesznek. Annyira próbálnak Jézuson fogást találni, de nem megy. Mindig sokan veszik körül, és szavaival sokszor kompromittálja őket. Nem tehetik, mert vigyázniuk kell a tekintélyükre, a hitelességükre, ezért bármire képesek.
Pontosan tudják, hogy Jézus róluk beszél. Amikor Jézus a fejünkre olvassa bűnöket, akkor vajon mit teszünk? Feldühödünk és figyelmen kívül hagyjuk, vagy pedig térdre esünk, hogy megbánjuk? A farizeusok az előbbit választották. Mi választhatunk másképp. És valójában csak az őszinte bűnbánat fog ez esetben előre vinni, a sértődés, vagy Isten hibáztatása nem.
 
Az adózásról:
Megint egy cseles terv, hogy megfogják Jézust. Elképesztő az a hízelgés, képmutatás, amivel körbe veszik. Ha Jézus igent, vagy nemet mond erre a kérdésre, mindenképpen hibázik a szemükben. Mert ha azt mondja, fizessetek, akkor nem hazafi, ha meg azt mondja, ne, akkor meg lázadó. Jézus persze átlát rajtuk egészen a szívükig lát.
Valóban „cselesek” az üldözői, de számunkra inkább az a kérdés, hogy mi mennyire vagyunk képmutatók, vagy mennyire vagyunk „cselesek”, hogy elérjük a céljainkat.
Mert bizony hajlamosak vagyunk mást, jobbat mutatni magunkról, mint ami van. Tudunk hízelegni is, hogy elérjünk célokat. És másokat be is lehet csapni vele, ha elég ügyesek vagyunk, de Jézust nem vezethetjük félre.
Le tehát az állarcokkal!

A bejegyzés trackback címe:

https://baranka.blog.hu/api/trackback/id/tr711132756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsotza 2009.07.02. 22:20:24

Baranka írja: "Ha Jézus igent, vagy nemet mond erre a kérdésre, mindenképpen hibázik a szemükben. " Jézus bölcsessége,és bátorsága csodálatos! Nem hátrál meg-de nem is provokál!
süti beállítások módosítása