Baranka Igeblogja

Mi a különbség Bibliaolvasás és tanulmányozás között? Nyilván utóbbi részletesebb elmélyülést jelent - amire szükségünk is volna - ám mindennapi gyakorlatunkban azonban nem feltétlenül jelenik meg. Így volt ez velem évekig. Használtam egy Bibliaolvasó vezérfonalat, mindennap két vagy több Igeszakaszt elolvasva, imádkozva, majd továbblendülve a napban. A mindennapok szürkeségében nem bomlott ki igazán az Igék értelme, s volt, hogy tíz perccel később, munkába rohanva már nem is emlékeztem mit is olvastam. Ez különböző okok következtében megváltozott, a Biblia tanulmányozása új értelmet nyert számomra. A mindennapok során bepillantást nyerhetsz abba itt a blogon, hogy hogyan is történik ez nálam azóta. Szívesen fogadok bármilyen tanácsot kritikát hozzászólást.

Következő szakasz

Következő elolvasandó szakasz: Márk 13. fejezet
Márk Evangéliumának tanulmányozását John Stott Márk Evangélium tanulmánya alapján folytatom. Igeszakaszokhoz kérdések és gondolkodni valók tartoznak. A vastag betűvel szedett kérdésekre próbálj meg egyénileg válaszolni mielőtt elolvasod az én válaszaimat.

A király útja III. Márk 10. 32-52

2012.04.03. 12:06 Baranka

A tanulmány során a vastag betűvel szedett kérdésekre érdemes saját válaszaidat elgondolni mielőtt elolvasod az enyémet.

Olvassuk el Márk 10.32-52-t

http://www.kereszteny.hu/biblia/showchapter.php?reftrans=2&abbook=Mk&numch=10

Jézus a kereszt felvételéről áldozatról és szolgálatról beszél a tanítványoknak. Mi az, amit Jakab és János kér?

Dicsőséget akarnak kérni, nagyok akarnak lenni. Úgy is látszhatna, hogy csupán Jézus közelében akarnak maradni, de a közelséget nem a fizikai közelség fejezi ki. Míg Jézus az áldozatról beszél amit készül megtenni, tanítványuk saját dicsőségüket próbálják bebiztosítani.

Mit fog Jakab és János megtapasztalni először?

Jézustól való fizikai elszakítottságot.

Mi az a kérdés amit Jézus feltesz Jakabnak és Jánosnak és mit kérdez Bartimeustól?

"Mit szeretnétek, mit tegyek meg nektek?" Jakabtól és Jánostól
"Mit kívánsz, mit tegyek veled?" - Bartimeustól.
Jézus nyilván mindkét esetben jól tudta mi lesz a válasz, de próbálja feltárni a lelki hátteret, a belé vetett hit mélységeit. Nem saját maga de az adott ember számára. Jézus az emberi lélek jó ismerője.

Vajon mi a célja Márknak azzal, hogy ezt a két történést összekapcsolja?

Jézus jól látja szükségeinket és nagyon szeretne adni nekünk. Arra is szeretne megtanítani, hogy helyesen kérjünk. Kérdéseivel tanít, rávezet, erősít.

 

Továbbgondolandó

Nézd meg a 41-45 verseket. Milyen fajta vezető típust utasít el Jézus? Mi a keresztyén vezető modellje? Tanulhatnak e a keresztyének az üzleti élet vezetői modelljéből?

 

Alkalmazás

Milyen módon kereshetik ma a keresztyének a hatalmat és dicsőséget szolgálat, szenvedés és a kereszt terhe nélkül?

Ezek nélkül csak a világ szerinti módokon tudják keresni.

Hogyan biztathatnánk egymást arra, hogy mondjunk le a presztizsről és kényelemről azért hogy a kereszt hordozását vállaljuk?

A hit közös megélése segít bennünket ebben. Bíztatás, bátorítás, a nehézségek és örömök megosztása. Annak hangsúlyozása, hogy akármi történik, mi a mennyei cél felé haladunk s ebben egymás mellett kitartunk akkor is ha nehézségek akadnak.

 

Személyes kérdések

Ha egy nem keresztyén alaposan szemügyre vesz talál e bármi hasonlóságot a te életed és Jézusé között? A kereszt felvételére bátorítana e egy másik keresztyént az életed? Mit szeretnél, hogy Jézus tegyen érted most?

 

Imádkozzunk

Istenre gondolva: Mit mutatnak ezek a versek Isten és az Úr Jézus természetéről, amelyek csodálatra és dicséretre késztetnek?

Magaddal kapcsolatban: Milyen módon viselkedtél úgy, mint a gazdag ifjú, vagy Jakab és János. Milyen segítségre van szükséged, hogy Istent kereshesd?

Másokra gondolva: Gondolj azokra az emberekre akik olyanok, mint a farizeusok, a kicsi gyerekek, a gazdag ifjú vagy Bartimeus. Mit imádkoznál értük?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baranka.blog.hu/api/trackback/id/tr744360913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása