Baranka Igeblogja

Mi a különbség Bibliaolvasás és tanulmányozás között? Nyilván utóbbi részletesebb elmélyülést jelent - amire szükségünk is volna - ám mindennapi gyakorlatunkban azonban nem feltétlenül jelenik meg. Így volt ez velem évekig. Használtam egy Bibliaolvasó vezérfonalat, mindennap két vagy több Igeszakaszt elolvasva, imádkozva, majd továbblendülve a napban. A mindennapok szürkeségében nem bomlott ki igazán az Igék értelme, s volt, hogy tíz perccel később, munkába rohanva már nem is emlékeztem mit is olvastam. Ez különböző okok következtében megváltozott, a Biblia tanulmányozása új értelmet nyert számomra. A mindennapok során bepillantást nyerhetsz abba itt a blogon, hogy hogyan is történik ez nálam azóta. Szívesen fogadok bármilyen tanácsot kritikát hozzászólást.

Következő szakasz

Következő elolvasandó szakasz: Márk 13. fejezet
Márk Evangéliumának tanulmányozását John Stott Márk Evangélium tanulmánya alapján folytatom. Igeszakaszokhoz kérdések és gondolkodni valók tartoznak. A vastag betűvel szedett kérdésekre próbálj meg egyénileg válaszolni mielőtt elolvasod az én válaszaimat.

Hit, amikor nincs már remény

2012.02.03. 11:26 Baranka

21Amikor Jézus ismét átkelt a hajón a túlsó partra, nagy sokaság sereglett köré, de ő a tenger partján maradt. 22Ide jött hozzá az egyik zsinagógai elöljáró, név szerint Jairus, aki meglátva őt, lába elé borult, 23és esedezve kérte: "Kislányom halálán van, jöjj, tedd rá a kezed, hogy meggyógyuljon, és életben maradjon." 24Jézus ekkor elindult vele. [...]
35Még beszélt Jézus, amikor a zsinagógai elöljáró házától érkezők ezt mondták: "Leányod meghalt. Miért fárasztod még a Mestert?" 36Jézus is meghallotta, amit mondtak, és így szólt a zsinagógai elöljáróhoz: "Ne félj, csak higgy!" 37És senkinek sem engedte meg, hogy vele menjen, csak Péternek, Jakabnak és Jánosnak, a Jakab testvérének. 38Amikor megérkeztek a zsinagógai elöljáró házához, látva a zűrzavart, a hangosan sírókat és jajgatókat, 39bement, és így szólt hozzájuk: "Miért csináltok ilyen zűrzavart, és miért sírtok? A gyermek nem halt meg, csak alszik."  40Erre kinevették; de ő mindenkit kiküldve maga mellé vette a gyermek apját, anyját és a vele levőket, bement oda, ahol a gyermek feküdt.  41Majd megfogva a gyermek kezét, ezt mondta neki: "Talitha kúmi!" - ami azt jelenti: "Leányka, neked mondom, ébredj fel!" 42A leányka pedig azonnal felkelt és járkált, mert tizenkét éves volt már. Azok pedig azt sem tudták, hova legyenek a nagy ámulattól. 43Jézus azonban szigorúan meghagyta nekik, hogy ezt senki meg ne tudja; aztán szólt, hogy adjanak enni a leánykának."
Márk 5. 35-43

Jézust nagy tömeg követi. A zsinagógai elöljáró, nem törődve a Jézust övező pletykákkal Jézus elé megy, hogy haldokló lányához hívja őt. Jézus gyorsan dönt, hiszen a tömegből is rengetegen lehettek akik a segítségét kérik. Itt van a vérfolyásos asszony is aki segítséget ugyan nem kér de hite miatt mégis gyógyul. És ott hömpölyög Jézus mellett rengeteg ember, mind látni, hallani akarják, gyógyulásra várnak. De Jézus Jairust követi a házába ahol a lány haldoklik. Még úton vannak amikor a szörnyű hír érkezik. Jézus nem törődik a hírrel hanem az elöljárót bátorítja: Ne félj csak higgy. Egy gyermek halála mindig szörnyű és nyilván megrázza a családot. Azt láthatjuk a történetben, hogy a zsinagóga vezető Jézusba veti a hitét és elhiszi neki, hogy nem kell félnie. Egyébként feladta volna, és megállítja a menetet a ház felé. Rajta kívül nem hitte más, hogy van még remény. A gyermeket siratók kinevetik ahogy közeledik. Lehet ez is oka annak hogy Jézus csak az apát és az anyát engedi be.

Sokatmondó, hogy Jézus a szülőkkel és saját tanítványaival együtt megy be a halott lányhoz. A gyermek újjászületésének a család a tanúja. Ugyanígy a mi életünket, megújulásunkat is azok láthatják leginkább, akik körülöttünk élnek, akikkel a legszorosabb kapcsolatban vagyunk. A lányka életre kel és járkálni kezd. Nem fekszik, mert még erőre kell kapnia. Nem csupán feltámadt, de teljes erejét visszanyeri. Jár, éhes, egészséges.
 

Olyan csoda történik ami minden emberi logikával megmagyarázhatatlan. Olyan helyzetből ami teljesen esélytelen, hisz a gyermek halott. Jézus mégis megoldja. Hitre bátorít bennünket, s nekünk csak ennyi a dolgunk. A többit ő megoldja tetszése szerint.

Urunk add, hogy minden körülmények között higgyük, hogy te mindenek felett állsz és számodra nincs lehetetlen. Ámen
 

A bejegyzés trackback címe:

https://baranka.blog.hu/api/trackback/id/tr494058883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása