Baranka Igeblogja

Mi a különbség Bibliaolvasás és tanulmányozás között? Nyilván utóbbi részletesebb elmélyülést jelent - amire szükségünk is volna - ám mindennapi gyakorlatunkban azonban nem feltétlenül jelenik meg. Így volt ez velem évekig. Használtam egy Bibliaolvasó vezérfonalat, mindennap két vagy több Igeszakaszt elolvasva, imádkozva, majd továbblendülve a napban. A mindennapok szürkeségében nem bomlott ki igazán az Igék értelme, s volt, hogy tíz perccel később, munkába rohanva már nem is emlékeztem mit is olvastam. Ez különböző okok következtében megváltozott, a Biblia tanulmányozása új értelmet nyert számomra. A mindennapok során bepillantást nyerhetsz abba itt a blogon, hogy hogyan is történik ez nálam azóta. Szívesen fogadok bármilyen tanácsot kritikát hozzászólást.

Következő szakasz

Következő elolvasandó szakasz: Márk 13. fejezet
Márk Evangéliumának tanulmányozását John Stott Márk Evangélium tanulmánya alapján folytatom. Igeszakaszokhoz kérdések és gondolkodni valók tartoznak. A vastag betűvel szedett kérdésekre próbálj meg egyénileg válaszolni mielőtt elolvasod az én válaszaimat.

A király ítélete I. - Márk 11.1-26

2012.04.04. 09:31 Baranka

Bevezető gondolatok

Eszedbe jut olyan eset, amikor a bíróság bűnösnek ítélt valakit de később kiderült, hogy igazából az uralkodó rendszer volt a bűnös aki elítélte és megbélyegezte? Írd le gondolataidat.

Olvassuk el Márk 11.1-11-et

Nézd meg Zakariás 9 fejezet. 9-10 versét

 9Örvendj nagyon, Sion leánya, ujjongj, Jeruzsálem leánya! Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas, alázatos, és szamáron ül, szamárcsikó hátán.  10Kiirtja a harci kocsit Efraimból és a lovat Jeruzsálemből. Kivész a harci íj is, mert békét hirdet a népeknek. Uralma tengertől tengerig ér, és a folyamtól a föld végéig.

Mi a jelentősége annak, hogy Jézus szamárháton érkezik?

Prófétai jövendölés teljesedik be ezáltal.

Mit mutat meg nekünk Jézusról a tömeg kiáltozása a bevonulásakor?

Ismert személyiség volt addigra és népszerű. Várták jövetelét és örömmel köszöntötték.

Olvassuk el Márk 11.11-25-öt

Malakiás könyvében olvashatjuk, hogy az Izraeli emberek panaszkodnak, miért nem jön már Isten hogy megszüntesse az igazságtalanságot. (Malakiás2.17) Malakiás azt mondja az igaz Isten eljön templomába ítélni, de azt kérdezi: "De ki bírja majd ki eljövetele napját, és ki állhat meg, amikor megjelenik?" (Mal. 3.1-5) Márk az Evangélium elején 1-2 fejezet ebből idéz. Aztán itt a 11-13.fejezetben Jézus úgy jön, mint az Úr az Ő templomába. Ítélni jön.

A fügefa megátkozása a templom megtisztításának egyfajta kiábrázolása. Hogyan segít bennünket a fügefa esete a templomtisztítás megértésében?

A templom nem töltötte be azt a küldetését amire létrejött. Nem Isten dicsőítése hanem kereskedés folyt benne. Jézus cselekedete Isten ítéletét ábrázolja ki mind a fügefa esetében mind a templomtisztításban. Úgy gondolom a fügefa kiszáradása Isten ítéletének végérvényességét ábrázolja ki. Aki nem tér meg az meghal bűneiben visszaút nincsen.

A zarándokoknak templomadót kellett fizetniük méghozzá a templom saját valutájában. A kereskedők áldozatra való állatokat is árusítottak. Ezen tevékenység nagy része a pogányok udvarában folyt ami eredetileg azért lett elkülönítve, hogy ott más nemzetből való emberek imádkozhassanak az Úrhoz. Ez nem valósulhatott meg, mivel a pogányok udvara piaccá vált. Jézus nem csupán a templomban folyó kereskedelem ellen támad. Megítéli Izraelt, mert nem termik azokat a gyümölcsöket amiket kellene és megakadályozzák, hogy a templom betöltse a neki megfelelő funkciót.

Mit mond Jézus milyennek kellett volna lennie a templomnak?

"Nincs-e megírva: Az én házam imádság háza lesz minden nép számára? Ti pedig rablók barlangjává tettétek." Márk11.17

Jézus megítéli a templomot mert az eltávolodott az eredeti céljától. A fügefa, ami Izraelt jelképezi kiszárad (21.vers) De hol találatnak megbocsátást ezután a népek, hol találkozhatnak Istennel? A válasz a Jézussal való közösség hitében. (22.vers) A Jézussal való közösség az imádság háza (24.vers) és a megbocsátásé (25.vers)

Továbbgondolandó

Jézus Jeremiás 7.11-et és Ézsaiás 56.7-et idézi. Nézd meg ezeknek a verseknek a szövegkörnyezetét. Mi volt az emberek hamis reménye Jeremiás szerint? (7.8-10) Kiről mondja Ézsaiás , hogy Isten új közösségének tagja lesz? (56.6-7)

Írd le gondolataidat!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baranka.blog.hu/api/trackback/id/tr564362697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása