Baranka Igeblogja

Mi a különbség Bibliaolvasás és tanulmányozás között? Nyilván utóbbi részletesebb elmélyülést jelent - amire szükségünk is volna - ám mindennapi gyakorlatunkban azonban nem feltétlenül jelenik meg. Így volt ez velem évekig. Használtam egy Bibliaolvasó vezérfonalat, mindennap két vagy több Igeszakaszt elolvasva, imádkozva, majd továbblendülve a napban. A mindennapok szürkeségében nem bomlott ki igazán az Igék értelme, s volt, hogy tíz perccel később, munkába rohanva már nem is emlékeztem mit is olvastam. Ez különböző okok következtében megváltozott, a Biblia tanulmányozása új értelmet nyert számomra. A mindennapok során bepillantást nyerhetsz abba itt a blogon, hogy hogyan is történik ez nálam azóta. Szívesen fogadok bármilyen tanácsot kritikát hozzászólást.

Következő szakasz

Következő elolvasandó szakasz: Márk 13. fejezet
Márk Evangéliumának tanulmányozását John Stott Márk Evangélium tanulmánya alapján folytatom. Igeszakaszokhoz kérdések és gondolkodni valók tartoznak. A vastag betűvel szedett kérdésekre próbálj meg egyénileg válaszolni mielőtt elolvasod az én válaszaimat.

Értetlenkedés mindenfelől Mk. 8.1-21

2012.03.14. 12:40 Baranka

Márk 8.10-21

 

10és azonnal hajóba szállva tanítványaival együtt elment Dalmanuta vidékére. 11Kimentek hozzá a farizeusok, és vitatkozni kezdtek vele: mennyei jelt követeltek tőle, kísértve őt. 12Jézus lelke mélyéről felsóhajtva így szólt: "Miért kíván jelt ez a nemzedék? Bizony, mondom néktek, nem adatik jel ennek a nemzedéknek." 
13Ezzel otthagyta őket, és ismét hajóba szállva elment a túlsó partra. 14De elfelejtettek kenyeret vinni, és mindössze egy kenyér volt velük a hajóban. 15Jézus figyelmeztette őket, és így szólt: "Vigyázzatok, óvakodjatok a farizeusok kovászától és a Heródes kovászától!" 16Erre tanakodni kezdtek arról, hogy nincs kenyerük. 17Amikor ezt Jézus észrevette, így szólt hozzájuk: "Mit tanakodtok azon, hogy nincs kenyeretek? Hát még mindig nem veszitek észre, és nem értitek? Még mindig olyan keményszívűek vagytok? 18Van szemetek, és mégsem láttok, fületek is van, és mégsem hallotok? Nem is emlékeztek?  19Amikor az öt kenyeret megtörtem az ötezernek, hány kosarat szedtetek tele kenyérdarabokkal?" Így feleltek: "Tizenkettőt." 20"És amikor a hét kenyeret törtem meg a négyezernek, hány kosarat szedtetek tele kenyérdarabokkal?" Ezt mondták: "Hetet." 21Erre Jézus újra megkérdezte: "Még mindig nem értitek?"

Jézus számára mindig több irányból érkezik kihívás. Egyrészt folyton zaklatják az írástudók, másrészt saját tanítványai értetlenségével is küzd.

Miért nem értik őt az írástudók?

Nyilvánvalóan nem is akarják. Nekik, mint a vallási tisztaság őrizőinek egy feladatuk van: eldönteni, hogy Jézus valódi próféta vagy hamis tanító. Mert amennyiben hamis tanító akkor nagyon gyorsan ki kell iktatni. És mivel egyre nagyobb tömeg követi és egyre nagyobb befolyást szerez, ezért Jézus felderítése egyre sürgetőbbé válik. Ahogy megy előre a történet láthatjuk, hogy az írástudók hamar eldöntik, hogy Jézus törvényszegő, tehát hamis tanító. Egyre inkább arra mennek hogy megfogják, rajtakapják valamin amiért meghurcolhatják. Ha Jézus próféta, igaz tanító akkor adjon mennyei jelt. De mi volna a mennyei jel??? Jézus hatalmas bölcsességgel tanít és Igét magyaráz, vakok látnak, sánták járnak, leprások tisztulnak. Keresztelésekor hang szól az égből, mi volna még mennyei jel?
Valószínű előítéleteik és feltételezéseik is akadályozták tisztán látásukat. Jézus Galileai ami a Júdeaiak szemében egy alacsonyabb kategória. Nehéz elfogadni bármi Istenit egy Galileaitól...

Miért nem értik saját tanítványai sem?

Ezek az egyszerű emberek mindig hétköznapi dolgokra gondolnak amikor Jézus szimbólumokban beszél. Sokszor egyszerűsíti le példákkal a mondanivalóját de még így is nehéz számukra felfogni. Biztos vagyok benne, hogy nem azért mert korlátozottak voltak a szellemi képességeik. Nyilván a tanítványok többsége nem művelt ember ,de látjuk hogy még minden értetlenkedésük ellenére is jobban értik Jézust mint a magasan képzett írástudók.
Egyszerűen csak olyan távol van Isten országa az embertől. Mi innen, ismerve az üdvtörténetet és a Szentlélek birtokában teljesen másképp, világosabban látunk, értünk összefüggéseket. Ők, amikor Jézus kovászról beszél valóban csak a kenyérre gondolnak és nem a kovásznak arra a tulajdonságára, hogy burjánzik. A farizeusok kovásza tehát egyfajta farizeusi tanítás ami fel tud növekedni. Ettől kell óvakodni, hogy ne fertőzzön meg minket, hogy tudjunk függetlenek maradni tőle. Hogy lehessünk szabadon keresztyének és ne tele előítéletekkel.
A tanítványok nemhogy nem értik de a kenyérproblémán leakadnak. Épp most jönnek a helyről ahol Jézus 4000 embert lakatott jól. Ráadásul másodjára... Ostoba tanítványok, nem emlékeznek, mondhatjuk. De ha jól magunkba nézünk... Hányszor láttuk Jézust cselekedni az életünkben és mégis újra meg újra előjönnek ugyanazok a kétségeink. Meg kell tanulnunk, érteni Jézust és rábízni magunkat teljesen.

Urunk, hálás a szívünk amiért mi sokmindent tudhatunk már amit a tanítványok akkor még nem tudtak. Köszönjük, hogy te nyitod fel a szemünket az igazságra. Bocsásd meg, hogy a számtalan tetted ellenére mégis sokszor kételkedünk. Vezess minket, Uram.
Ámen
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baranka.blog.hu/api/trackback/id/tr724316285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása