Baranka Igeblogja

Mi a különbség Bibliaolvasás és tanulmányozás között? Nyilván utóbbi részletesebb elmélyülést jelent - amire szükségünk is volna - ám mindennapi gyakorlatunkban azonban nem feltétlenül jelenik meg. Így volt ez velem évekig. Használtam egy Bibliaolvasó vezérfonalat, mindennap két vagy több Igeszakaszt elolvasva, imádkozva, majd továbblendülve a napban. A mindennapok szürkeségében nem bomlott ki igazán az Igék értelme, s volt, hogy tíz perccel később, munkába rohanva már nem is emlékeztem mit is olvastam. Ez különböző okok következtében megváltozott, a Biblia tanulmányozása új értelmet nyert számomra. A mindennapok során bepillantást nyerhetsz abba itt a blogon, hogy hogyan is történik ez nálam azóta. Szívesen fogadok bármilyen tanácsot kritikát hozzászólást.

Következő szakasz

Következő elolvasandó szakasz: Márk 13. fejezet
Márk Evangéliumának tanulmányozását John Stott Márk Evangélium tanulmánya alapján folytatom. Igeszakaszokhoz kérdések és gondolkodni valók tartoznak. A vastag betűvel szedett kérdésekre próbálj meg egyénileg válaszolni mielőtt elolvasod az én válaszaimat.

A Bétsaidai vak - magánóra Jézussal Mk. 8.22-26

2012.03.16. 10:11 Baranka

22Amikor Bétsaidába érkeztek, egy vakot vittek hozzá, és kérték, hogy érintse meg. 23Ő pedig a vakot kézen fogva kivezette a faluból, azután szemére köpve rátette kezét, és megkérdezte: "Látsz-e valamit?" 24Az felnézett, és így szólt: "Úgy látom az embereket, mintha fákat látnék, amint járkálnak." 25Aztán Jézus ismét rátette a kezét a szemére, ő pedig körülnézett, és meggyógyult, tisztán látott mindent. 26Jézus ekkor hazaküldte őt, és azt mondta: "Még a faluba se menj be!"

Most kezdjük azzal, hogy a szakasz elolvasása után kérdéseket fogalmazunk meg, amik segítik a tanulmányozást:
1. Hogyan illeszkedik a szakasz a környezetébe?
2. Hogyan kerül a vak Jézushoz?

3. Hogyan zajlik a gyógyítás folyamata, vajon miért így?
4. Mit mutat meg Jézus jelleméről a történet?
5. Mit mutat meg a vak hozzáállásáról a történet?
6. Hova küldi Jézus a vakot és vajon miért?

1. Hogyan illeszkedik a szakasz a környezetébe?

Mk. 8. 1-10-ben a 4000 jóllakatásáról van szó, 11-21-ben arról olvashatunk, hogy Jézus személyével és tanításával kapcsolatban értetlenkednek a farizeusok is és a tanítványok is. Itt "tolakodik" az események folyásába egy gyógyítás - ne feledjük a farizeusok a kenyérszaporítás és a vak gyógyítása között mennyei jelt követelnek - egy személyes gyógyítás. A következőkben pedig Jézus elkezd tanítani mind személyével mind küldetésével kapcsolatban, amit eddig még nem tett nyíltan.

2. Hogyan kerül a vak Jézushoz?

Emberek, nyilvánvalóan a vak barátai, viszik oda Jézushoz, és kérik, hogy gyógyítsa meg. (az angol fordítás a "beg"/könyörög szót használja.) Arra emlékeztet a történet, mikor a négy barát eengedi le a tetőn keresztül a bénát Jézus elé. Nagyon elkötelezettek voltak ők is, ehhez az kellett, hogy bízzanak abban, hogy Jézus segíthet barátjukon. Ha továbbolvassuk a szakaszt, látjuk, hogy Jézus és a tanítványok egyből továbbhaladnak, Betsaidában nem is történik más, nem állnak meg tanítani vagy gyógyítani csupán áthaladnak.

3. Hogyan zajlik a gyógyítás folyamata, vajon miért így?

Egyfajta fizikális gyógyítás történik, terápiaszerűség. De ha belegondolunk egész gusztustalan, nem? Egyszerűen a szemére köp majd megkéri hogy nézzen körül... Elég nagy bizalom kell a vak részéről, hogy ezt megkérdőjelezés nélkül hagyja. Két szakaszos gyógyulás, hiszen az első ütemben azt látjuk hogy az eredmény részleges. mintha fák járkálnának, mondja az emberekre. Igen homályos lehetett a látása, maximum csak körvonalakat látott. Ám nem elégedetlenkedik, hagyja hogy Jézus újra kezelje. És ez meghozza a várt eredményt.

4. Mit mutat meg Jézus jelleméről a történet?

Van ideje foglalkozni az emberekkel. Csak áthaladnának Betsaidán, ő mégis nemcsak megáll a vak kedvéért, hanem kiviszi a faluból és kettesben marad vele. Kézen fogva vezeti ki. Ahogy a vakot vezetik. Gondoskodik róla és személyesen foglalkozik a  problémájával.  Négyszemközt. Mindannyiunkra képes Jézus egyenként figyelni.

5. Mit mutat meg a vak hozzáállásáról a történet?

Elhiszi, hogy Jézusnak van hatalma meggyógyítani őt, akkor sem kételkedik amikor a gyógyítás nem teljesen sikeres.


6. Hova küldi Jézus a vakot és vajon miért?

Kéri hogy menjen haza de kerülje el a falut. Ennek oka valószínű, hogy nem akarja felhívni magára a figyelmet. Az ő célja legelsősorban a a kereszthalál nem pedig a sorozat gyógyítás. Ha kiderül, hogy a környéken van talán megrohamozzák ismét a csodára várók. Ő pedig úton van. A kereszt felé vezető úton.

 

Urunk, bocsáss meg, hogy mi sokszor nem szánunk Rád elég időt. Nehezen vesszük rá magunkat az Igetanulmányozásra, a Te megismerésedre. Köszönjük, hogy ennek ellenére személyes figyelmed felénk fordul és ismered pontosan az életünket. Köszönjük, hogy vezetni szeretnél minket. Ámen

A bejegyzés trackback címe:

https://baranka.blog.hu/api/trackback/id/tr264319933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása