Baranka Igeblogja

Mi a különbség Bibliaolvasás és tanulmányozás között? Nyilván utóbbi részletesebb elmélyülést jelent - amire szükségünk is volna - ám mindennapi gyakorlatunkban azonban nem feltétlenül jelenik meg. Így volt ez velem évekig. Használtam egy Bibliaolvasó vezérfonalat, mindennap két vagy több Igeszakaszt elolvasva, imádkozva, majd továbblendülve a napban. A mindennapok szürkeségében nem bomlott ki igazán az Igék értelme, s volt, hogy tíz perccel később, munkába rohanva már nem is emlékeztem mit is olvastam. Ez különböző okok következtében megváltozott, a Biblia tanulmányozása új értelmet nyert számomra. A mindennapok során bepillantást nyerhetsz abba itt a blogon, hogy hogyan is történik ez nálam azóta. Szívesen fogadok bármilyen tanácsot kritikát hozzászólást.

Következő szakasz

Következő elolvasandó szakasz: Márk 13. fejezet
Márk Evangéliumának tanulmányozását John Stott Márk Evangélium tanulmánya alapján folytatom. Igeszakaszokhoz kérdések és gondolkodni valók tartoznak. A vastag betűvel szedett kérdésekre próbálj meg egyénileg válaszolni mielőtt elolvasod az én válaszaimat.

A király ítélete II. - Márk 11.27-12.44

2012.04.07. 11:09 Baranka

Nézzük meg a 11.23 verset. A hegyek lerombolása ítélet. "...ennek a hegynek" utalhat a templomhegyre amire hamarosan ítélet jön. Jézus közössége folytatja az ítélet munkáját. Hogyan hordozhatnak a mi szavaink ítéletet?

Azt gondolom - de lehet a válasz más erre a kérdésre - hogy az Ige az ami megítél, az ami hasít, kétélű kard. Ítélet azoknak akik nem hisznek. Amikor Jézus igazságát hirdetjük, az ítéletet hordoz mindazoknak akik elutasítják és új életet azoknak akik elfogadják.

Olvasd el Márk11.27 -12.12-t

A munkások példázata Izrael vezetői ellen szól. (12.12) Ők nem fogadják el Jézus hatalmát. De Izrael hozzáállása az egész emberiség hozzáállását ábrázolja.

A példázat alapján mi az emberiség hozzáállása Istenhez?

Nem becsülik, és hasznot akarnak húzni belőle, nem látnak egyéb célt.

Mi ennek a hozzáállásnak a csúcspontja a történetben? És a történelemben?

Megölik az örököst. Keresztre feszítik Jézust.

Mit tesz Isten az ellene lázadó emberekkel?

12.9 "Mit tesz hát majd a szőlő ura? Eljön, és elveszíti a munkásokat, azután másoknak adja a szőlőt."
Az ami jog szerint nekik járt volna elveszik, ők maguk meghalnak. Így veszi el Isten Izraeltől a jusst és a pogányoknak adja. Az érdekes, hogy mennyire alábecsülik a munkások a szőlőgazdát. Azt gondolják, hogy semmi következménye nem lesz a fiú megölésének, sőt nyernek vele. Ehhez képest az életüket veszítik el...

Mit tesz Isten a Fiával?

"Az a kő, amelyet az építők megvetettek, az lett a sarokkő" Jézus itt, Márk 12.10-ben a Zsoltárok 118.22-t idézi. A sarokkő az, ami a ház alapját, stabilitását szolgálja. Enélkül a ház nem áll biztonságosan. Ha az építők a sarokkőt kihagyják nincs értelme az egész háznak. De Isten ezt a "megvetettet" teszi a ház legfontosabb bázisává. Isten felmagasztalja fiát és őt teszi alappá az egész rendszerben. Jézus után az Istenhez tartozás alapja már nem viselkedési szabályokon vagy engesztelő áldozaton alapul, hanem a Jézussal való kapcsolaton.

 

Olvassuk el a Márk 12. 13-44-et.

A 12. fejezet számos konfrontálódást tartalmaz. Ki kezdeményezi az összecsapásokat az egyes esetekben? Miről van szó az egyes esetekben? Ki ítél meg kit?

Írástudók, tanítók, szadduceusok jönnek és próbálják fogást találni Jézus tanításán. jól eltervezett "csapdák" ezek melyekre Jézus egyáltalán nem a vártnak megfelelően válaszol.

Az első esetben (Mk.12.13-17) farizeusok és Heródes pártiak jönnek hozzá. Politikai hozzáállásában akarnak fogást találni rajta. Mivel Izrael Római uralom alatt állt, tehát elnyomott nép volt a zsidók értelemszerűen utálták a rómaiakat, függetlenségre törekedtek volna de leigázott nép voltak. Ha Jézus azt mondja szimplán válaszként, hogy fizessetek adót akkor Izrael felszabadulási törekvései ellen van. Ha azt mondja ne fizessetek, akkor meg a hatalmaknál lehet beárulni mint lázadót. Jézus pontosan látja a szívük gondolatát, és a válasz amit ad, őket magukat ítéli meg.

A második esetben (12.18-27) a feltámadásban nem hívő szadduceusok jönnek hozzá, szintén jól megtervezett kérdés csapdával. A többször megözvegyült és házasodott nő ki felesége lesz majd feltámadáskor. Látszik hogy fogalmuk nincs a feltámadás utáni életről, hogy is lenne, nem is hiszik el... Jézus itt is "győztesen" kerül ki a vitából, hiszen bebizonyosodik, hogy a szadduceusok mennyire csak földi módon tudnak gondolkodni. S ami még fontos, hogy a törvényből idéz nekik, tudja, hogy a szadduceusok jól ismerik a törvényeket, ezért Igével bizonyít.

Alkalmazás

Ma Isten embereinek folytatni kell Jézus munkáját. Megbocsátást hozni és ítéletet hirdetni (Márk11.22-25) Milyen reakciókra számíthatunk, ha Jézus szavait hirdetjük?

Vannak akik erősen szemben állnak és vitatkoznak, vannak akik szívesen hallgatják, de nem foglalkoznak igazán vele és vannak akik vágynak az Isten nyújtotta békességre. Tapasztalatom szerint a legnagyobb csoport a második, akik elfogadják azt, hogy valaki Isten embere és meg is hallgatják a véleményét, hozzáállását, de nem igazán kelti fel az érdeklődésüket Isten. Erőltetés esetén pedig elfordulnának mert megvan a "saját" hitrendszerük.

Továbbgondolandó

Mit tanítanak a 12.13-17 versek a világi hatalmakhoz való hozzáállásról
Mit tanítanak a 12.18-27 versek a halál utáni életről?
Mit lát be az írástudó Jézus szavai alapján a 28-34. versekben?
Mit vet fel Jézus a 35-37. versekben?
Hogyan követhetjük a szegény özvegyasszony példáját és kerüljük el az írástudókét? (38-44)

Imádkozzunk

Istennel kapcsolatban: Ezek a versek megmutatják, hogy bűneink annyira hatalmasak, hogy ha mi kapnánk esélyt rá, megölnénk a Teremtőnket. Hogyan imádkozhatnánk Istenhez ezt az igazságot ismerve?

Magammal kapcsolatban: Mit tanultunk arról mit szeretne Isten velünk? Milyenné kell válnunk és mit tegyünk? Hogyan imádkozzunk?

Másokkal kapcsolatban: Láttuk az emberiség hozzáállását Istenhez és az Ő Igéjéhez, ill. Isten válaszát az emberiség felé. Ennek fényében imádkozzunk azon ismerőseinkért akik nem keresztyének.
 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baranka.blog.hu/api/trackback/id/tr614369307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása