Baranka Igeblogja

Mi a különbség Bibliaolvasás és tanulmányozás között? Nyilván utóbbi részletesebb elmélyülést jelent - amire szükségünk is volna - ám mindennapi gyakorlatunkban azonban nem feltétlenül jelenik meg. Így volt ez velem évekig. Használtam egy Bibliaolvasó vezérfonalat, mindennap két vagy több Igeszakaszt elolvasva, imádkozva, majd továbblendülve a napban. A mindennapok szürkeségében nem bomlott ki igazán az Igék értelme, s volt, hogy tíz perccel később, munkába rohanva már nem is emlékeztem mit is olvastam. Ez különböző okok következtében megváltozott, a Biblia tanulmányozása új értelmet nyert számomra. A mindennapok során bepillantást nyerhetsz abba itt a blogon, hogy hogyan is történik ez nálam azóta. Szívesen fogadok bármilyen tanácsot kritikát hozzászólást.

Következő szakasz

Következő elolvasandó szakasz: Márk 13. fejezet
Márk Evangéliumának tanulmányozását John Stott Márk Evangélium tanulmánya alapján folytatom. Igeszakaszokhoz kérdések és gondolkodni valók tartoznak. A vastag betűvel szedett kérdésekre próbálj meg egyénileg válaszolni mielőtt elolvasod az én válaszaimat.

Jézus és a türelem

2012.09.13. 12:15 Baranka

 18Ezután szadduceusok is jöttek hozzá, akik azt mondják, hogy nincs feltámadás, és ezt kérdezték tőle: 19"Mester, Mózes előírta nekünk, hogyha valakinek a testvére meghal, és asszonyt hagy hátra, de nem hagy gyermeket, akkor a testvére vegye el az asszonyt, és támasszon utódot az ő testvérének.  20Volt hét testvér. Az első megnősült, és amikor meghalt, nem hagyott utódot. 21A második is elvette az asszonyt, és meghalt úgy, hogy ő sem hagyott utódot. Ugyanígy történt a harmadikkal is, 22és a hét közül egy sem hagyott utódot. Végül meghalt az asszony is. 23A feltámadáskor, amikor majd ezek feltámadnak, melyiké lesz az asszony? Mert mind a hétnek a felesége volt." 24Jézus ezt mondta nekik: "Vajon nem azért tévelyegtek-e, mert nem ismeritek az Írásokat, sem az Isten hatalmát? 25Mert az emberek, amikor már feltámadtak a halálból, nem nősülnek, férjhez sem mennek, hanem olyanok, mint az angyalok a mennyekben. 26Arról pedig, hogy feltámadnak a halottak, vajon nem olvastátok Mózes könyvében, hogy mit mondott neki Isten a csipkebokornál: Én vagyok Ábrahám Istene és Izsák Istene és Jákób Istene?  27Az Isten nem a holtak Istene, hanem az élőké. Ti tehát nagyon tévelyegtek."


Márk 12.18-27

Csodálom Jézus türelmét, ahogy a sok ostoba találós kérdésre, amit az Ő ellehetetlenítésére agyalnak ki, még mindig válaszol. Még nagyobb csodálatra int az a tudat, hogy Jézus nem csak a kérdést hallotta, hanem a szándékot is látta a kérdés mögött. Nem tippelgetett, ki mit akar, hanem pontosan látta, ahogy Isten is. A Szadduceusok vitára akaltak kelni Jézussal a feltámadás ügyében, de ivel nem hittek benne, nem is gondolták végig nyilván a cél egyértelműen Jézus megkérdőjelezése és nyilvános nevetségessé tétele. Nem tudom mit gondoltak, talán ha a nagy tanítót meggyőzik akkor többen hisznek majd? Én nem tudom. De Jézus pontosan tudta. Két módon válaszol és ez nagyon jó példa. Először is elmondja, hogy rosszul fogják meg az egészet. A menny nem olyan mint a füldi élet folytatása a halál után, hanem teljesen új kezdet.Másodszor pedig közli velük, hogy tévelyegnek. Nem csupán azt, hogy a kérdés volt butaság, hanem az egész hitrendszerük rossz. S mivel bizonyítja ezt? Istne Igéjével. Pontosan tudja ugyanis, hogy ez az irányzat jól ismeri az írásokat, erre támaszkodva hirdeti a nézeteit. A Bibliából érvelés azokkal akik elfogadják annak hitelességét célra vezethet. Azoknal akiknek nem szamit, csagy csak részeit fogadjak el, nem lehet a Biblia alapjan vitatkozni. A mi helyzetünk hasonló lehet olykor Jézuséhoz. Bennünket is megkérdőjeleznek olykor, kapunk buta kérdéseket, és ilyenkor jó, ha higgadtan és átgondolva tudunk válaszolni. Nyíltan kimondva az igazségot ahogy Jézus tette, és nem megadva magunkat a meggyőzésnek. Figyelnünk kell azonban arra, hogy nem mindig ugyanaz a módszer a célravezető. Van amikor egyáltalán nem kell szóba állnunk. „Ne adjátok oda a kutyáknak azt, ami szent, gyöngyeiteket se dobjátok oda a disznók elé, nehogy lábukkal széttapossák azokat, majd megfordulva széttépjenek titeket” Máté 7.6

Máskor pedig sokkal szelídebben járt el Jézus, mint pl a gazdag ifjúval. Nem hordja le, hogy ejj de rosszul tudod, hanem rávezető kérdésekkel segíti megérteni. Ami viszont minden egyes esetben vezérli őt, az a szeretet. Nekünk nincs meg az a képességünk, hogy egyből lássuk mások gondolatait és szándékait, megvan azonban az az ígéret, hogyha kapcsolatban vagyunk Istennel a Lélek által, Ő fogja vezetni mit mondjunk, hogyan viszonyuljunk az egyes emberekhez és helyzetekhez. Az alapbeállítás azonban mindig a szeretet. Ha ezt sikerül elsajátítani, az már fél siker, akkor is, ha éppen tanácstalanok vagyunk abban, hogy milyen szavakat is használjunk, vagy egyáltalán elkezdjünk e vitatkozni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baranka.blog.hu/api/trackback/id/tr94774627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása