Baranka Igeblogja

Mi a különbség Bibliaolvasás és tanulmányozás között? Nyilván utóbbi részletesebb elmélyülést jelent - amire szükségünk is volna - ám mindennapi gyakorlatunkban azonban nem feltétlenül jelenik meg. Így volt ez velem évekig. Használtam egy Bibliaolvasó vezérfonalat, mindennap két vagy több Igeszakaszt elolvasva, imádkozva, majd továbblendülve a napban. A mindennapok szürkeségében nem bomlott ki igazán az Igék értelme, s volt, hogy tíz perccel később, munkába rohanva már nem is emlékeztem mit is olvastam. Ez különböző okok következtében megváltozott, a Biblia tanulmányozása új értelmet nyert számomra. A mindennapok során bepillantást nyerhetsz abba itt a blogon, hogy hogyan is történik ez nálam azóta. Szívesen fogadok bármilyen tanácsot kritikát hozzászólást.

Következő szakasz

Következő elolvasandó szakasz: Márk 13. fejezet
Márk Evangéliumának tanulmányozását John Stott Márk Evangélium tanulmánya alapján folytatom. Igeszakaszokhoz kérdések és gondolkodni valók tartoznak. A vastag betűvel szedett kérdésekre próbálj meg egyénileg válaszolni mielőtt elolvasod az én válaszaimat.

a Király útja II. Márk 10.13-31

2012.03.29. 11:21 Baranka

 

Az Igeszakasz utáni vastagbetűs kérdésekre próbálj meg magadtól válaszolni, még mielőtt elolvasnád az én válaszaimat.

 

Olvassuk el Márk 10.13-31-et

 

13Ekkor kisgyermekeket vittek hozzá, hogy megérintse őket, a tanítványok azonban rájuk szóltak. 14Amikor ezt Jézus észrevette, megharagudott, és így szólt hozzájuk: "Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne tiltsátok el tőlem őket, mert ilyeneké az Isten országa. 15Bizony, mondom néktek: aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint egy kisgyermek, semmiképpen sem megy be abba." 16Ekkor átölelte és kezét rájuk téve megáldotta őket. 17Amikor útnak indult, odafutott hozzá egy ember, és térdre borulva előtte, azt kérdezte tőle: "Jó Mester, mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?" 18Jézus így szólt hozzá: "Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó az egy Istenen kívül. 19Tudod a parancsolatokat: Ne ölj, ne paráználkodj, ne lopj, ne tanúskodj hamisan, ne károsíts meg senkit, tiszteld apádat és anyádat."  20Az pedig ezt mondta neki: "Mester, mindezeket megtartottam ifjúságomtól fogva." 21Jézus miután rátekintett, megkedvelte, és ezt mondta neki: "Egy valami hiányzik még belőled: menj, add el, amid van, és oszd szét a szegények között, akkor kincsed lesz a mennyben; azután jöjj, és kövess engem." 22A válasz miatt elborult az ember arca, és szomorúan távozott, mert nagy vagyona volt. 23Jézus ekkor körülnézett, és így szólt tanítványaihoz: "Milyen nehezen mennek be Isten országába a gazdagok!"  24A tanítványok megdöbbentek szavain, Jézus azonban ismét megszólalt, és ezt mondta nekik: "Gyermekeim, milyen nehéz az Isten országába bejutni! 25Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint gazdagnak az Isten országába bejutni." 26Ők még jobban megrökönyödtek, és ezt kérdezgették egymás közt: "Akkor ki üdvözülhet?" 27Jézus rájuk tekintett, és ezt mondta: "Az embereknek lehetetlen, de az Istennek nem, mert az Istennek minden lehetséges."  28Péter megszólalt, és ezt mondta neki: "Íme, mi elhagytunk mindent, és követőid lettünk." 29Jézus így szólt: "Bizony, mondom néktek: senki sincs, aki elhagyta házát vagy testvéreit, anyját vagy apját, gyermekeit vagy szántóföldjeit énértem és az evangéliumért, 30és ne kapna százannyit: most ebben a világban házakat és testvéreket, anyát, gyermeket, és szántóföldeket üldöztetésekkel együtt, a jövendő világban pedig örök életet. 31Ellenben sok elsőből lesz utolsó, és sok utolsóból lesz első."

Mit árul el Jézus Istenről a 13-16. versekben?

Szereti a gyermekeket és a gyermeki hitet és hozzáállást várja híveitől.

Mit jelent úgy fogadni Isten országát mint egy gyermek?

A gyermeki hit feltétel nélküli. Megvan benne a kételkedésmentes alázat és elfogadás, bizalom. Ilyen bizalomtelivé kell válnunk Istennel szemben.

Mit gondolsz miért hozza Márk egymás után a gyermekekről szóló tanítást és a gazdag ifjú történetét?

Egyfajta kontrasztot mutat. A gyermekek bizalommal teljes és feltétel nélküli hite és a gazdag ifjú vagyonhoz való kötődése között. Míg a gyermeki hit szabad és nincsenek feltételei a gazdag szívében volt egy feltétel. Bármit odaadok Jézus de a vagyonomat nem. A gyermeki hit nem kötődik földi dolgokhoz, csupán a hit tárgyára néz csodálattal és csüng minden szaván. A gazdag ifjú számára a vagyon volt amin csüngött az Istenbe vetett hite ezt nem tudta felülírni.

Hogyan ábrázolja a gazdag ifjú története azt amit Jézus a 8.fejezet 34-37. versében mond?

34Ekkor magához hívta a sokaságot tanítványaival együtt, és ezt mondta nekik: "Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét, és kövessen engem. 35Mert aki meg akarja menteni az életét, az elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem és az evangéliumért, megmenti azt. 36Mit használ ugyanis az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall? 37Mert mit adhat az ember váltságdíjul lelkéért?
Márk8.34-37

Az ifjúnak önmaga megtagadása a vagyon megtagadását jelentette volna. Hiszen az ő identitásában benne volt a gazdagság. Annyira az élete részévé vált hogy ezzel együtt nem követhette Jézust. Ha Jézust követjük semmi nem válhat fontosabbá, mint Ő! 36. v. szerint mondhatjuk hogy a gazdag ifjú megnyerte az egész világot, semmi gondja nem volt, de a lelke rossz helyen kereste a békességet. Pénzzel nem tudja megváltani magát.

Nézzük meg a 29-31. verseket:

Hogyan kapnak a keresztyének "százannyit most ebben a világban"?

Jézus nem ígért teljes békességet a földön híveinek. Sőt üldöztetést, háborgatást fognak szenvedni. Mindezzel együtt viszont megkapjuk azt a békességet, hogy az eljövendő világban Krisztussal lehetünk vagyis örök életünk lehet. Mindemellett ebben a világban is sok a Krisztusban megélt öröm. Sokmindenre rácsodálkozom én is. Hogyan tudok higgadt maradni nehéz helyzetekben, hogyan látok gyönyörűnek hétköznapi dolgokat amiket azelőtt észre sem vettem. És hasonló apróságok amik mind a belső változásomat mutatják ami Krisztus jelenléte miatt történik az életemben. Lehet hogy elvesztettem vagy feladtam dolgokat, de sosem kellett megbánnom.

Alkalmazás

Milyen gyakorlati lépéseket tehetünk, hogy megosszuk gazdagságunkat és javainkat másokkal?

Sokféle gazdagság van. Nyilván gondolhatunk a pénzünkre, anyagi javainkra is, amit adakozásra használhatunk. De van lelki gazdagságunk is amiből adhatunk másoknak. Egy mosoly egy bíztatás, az Evangélium nem erőszakos de szeretettel történő megosztása. Egy segítő kéz a szükségben. Ahhoz hogy mindezeket meg tudjuk tenni és hogy meglássuk a szükségben levőket akiknek segíteni kellene fontos hogy imádkozzunk.

Személyes kérdések

Ha Jézus a 21. verset ("Egy valami hiányzik még belőled: menj, add el, amid van, és oszd szét a szegények között, akkor kincsed lesz a mennyben; azután jöjj, és kövess engem.") neked mondaná mi lenne a válaszod? Esetleg mi egyebet mondhatna neked Jézus hogy a saját nagyságod alábbszálljon? Mit kellene neked tenni ezzel kapcsolatban? Imádkozz és tervezd a Jézusnak adott válaszod, hogy követni tudd Őt.

A bejegyzés trackback címe:

https://baranka.blog.hu/api/trackback/id/tr994347635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása