Baranka Igeblogja

Mi a különbség Bibliaolvasás és tanulmányozás között? Nyilván utóbbi részletesebb elmélyülést jelent - amire szükségünk is volna - ám mindennapi gyakorlatunkban azonban nem feltétlenül jelenik meg. Így volt ez velem évekig. Használtam egy Bibliaolvasó vezérfonalat, mindennap két vagy több Igeszakaszt elolvasva, imádkozva, majd továbblendülve a napban. A mindennapok szürkeségében nem bomlott ki igazán az Igék értelme, s volt, hogy tíz perccel később, munkába rohanva már nem is emlékeztem mit is olvastam. Ez különböző okok következtében megváltozott, a Biblia tanulmányozása új értelmet nyert számomra. A mindennapok során bepillantást nyerhetsz abba itt a blogon, hogy hogyan is történik ez nálam azóta. Szívesen fogadok bármilyen tanácsot kritikát hozzászólást.

Következő szakasz

Következő elolvasandó szakasz: Márk 13. fejezet
Márk Evangéliumának tanulmányozását John Stott Márk Evangélium tanulmánya alapján folytatom. Igeszakaszokhoz kérdések és gondolkodni valók tartoznak. A vastag betűvel szedett kérdésekre próbálj meg egyénileg válaszolni mielőtt elolvasod az én válaszaimat.

Biztonságos állásfoglalás: Te hogyan állsz Jézushoz?

2012.02.21. 10:51 Baranka

13sok ördögöt kiűztek, sok beteget megkentek olajjal és meggyógyítottak.  14Hallott erről Heródes király, mert Jézus neve közismertté vált; és azt beszélték, hogy Keresztelő János támadt fel a halálból, és azért működnek benne a csodatevő erők.  15Mások meg azt mondták, hogy Illés ő, ismét mások azt beszélték, hogy olyan, mint valamelyik próféta. 16Amikor tehát Heródes ezt meghallotta, így szólt: "Az a János támadt fel, akit én lefejeztettem." 17Ez a Heródes fogatta el ugyanis Jánost, és bilincseltette meg a börtönben; testvérének, Fülöp feleségének, Heródiásnak kedvéért, mivel feleségül vette őt, 18és erre János ezt mondta neki: "Nem szabad együtt élned testvéred feleségével."  19Heródiás ezért megharagudott rá, és szerette volna megöletni. De nem tehette, 20mert Heródes félt Jánostól, akiről tudta, hogy igaz és szent ember; ezért védelmébe vette; bár hallgatva őt, gyakran zavarba jött, mégis szívesen hallgatta. 21Végülis eljött a kedvező alkalom, amikor Heródes a születésnapján lakomát adott főembereinek, vezéreinek és Galilea előkelőinek. 22Ekkor magának Heródiásnak a leánya ment be táncolni. Megtetszett Heródesnek és a vendégeknek. A király ezt mondta a leánynak: "Kérj tőlem, amit akarsz, és megadom neked." 23Meg is esküdött neki: "Bármit kérsz, megadom neked, akár országom felét is."  24A leány kiment, és megkérdezte anyjától: "Mit kérjek?" Az pedig ezt válaszolta: "Keresztelő János fejét." 25A leány erre sietve bement a királyhoz, és azt mondta: "Szeretném, ha rögtön ideadnád nekem egy tálon Keresztelő János fejét." 26Bár a király erre nagyon szomorú lett, mert esküje és a vendégek miatt nem akarta őt elutasítani. 27Azonnal el is küldte a hóhért, és megparancsolta, hogy hozza el a János fejét. 28Az elment, lefejezte Jánost a börtönben, elhozta a fejét egy tálon, és átadta a leánynak, a leány pedig odaadta anyjának. 29Amikor ezt meghallották a tanítványai, eljöttek, elvitték a holttestét, és egy sírboltba helyezték.

Márk.6.13-29

A fenti szakasz egy apró kitérő a történetben. Heródeshoz kapcsolva egy visszaemlékezésről olvashatunk. Miért éppen itt? Sorban történnek a gyógyítások, csodák, Jézus tanításának egyre nagyobb híre van. Heródesnek el kell döntenie, hogy mit is gondoljon róla. Ahogy a történetből látjuk, Heródes nyitott volt keresztelő János tanítására (20.vers). Egyszerre volt zavarban - valószínűleg ébredező bűnlátása miatt -  ugyanakkor szívesen hallgatta a tanítását. Mint aki valóban érdeklődik. Nem kétséges, Heródes súlyos lelkiismeretfurdalással küzd János kivégzése miatt.
Mi volt az akadálya annak, hogy Heródes valóban teljes átadással és döntéssel forduljon János és aztán Jézus tanítása felé? (19. vers)
Láthatjuk, Heródes mellett van egy asszony, mégpedig saját testvére felesége akivel bűnben él. Ez az asszony  sokmindenre ráveszi Heródest amit az nem akar. Például miatta fogatja és zárja börtönbe Keresztelő Jánost. Heródiás nem véletlenül utálja a tanítót, hiszen fejükre olvassa a bűnt. Elgondolkodtató, hogy ugyanaz a tanítás, ami az asszonyból olyan gyilkos ellenszenvet váltott ki, miért tette nyitottá Heródest. Ez a történetből nem derül ki. De az igen, hogy akármennyire is tisztelte Heródes Jánost, akármennyire próbálta védeni, mégis fontosabb volt számára a látszat, saját hiúsága, mint az Istentől jövő tanítás iránti vonzalom. Bár szomorkodik hogy ezt kell tennie, mégis megöleti Jánost. S ezzel gyakorlatilag megöli saját esélyét is a változásra.
Világos, hogy érdeklődik Jézus iránt. De nem láthatunk mögé, hogy miért kérdezősködik felőle. Én azt mondanám, hogy a gondolattal, hogy talán János támadt fel a halálból, lelkiismeretfurdalását próbálja könnyíteni. Még talán nem veszett el semmi. Esetleg szeretné mintegy folytatásként Jézus tanítását is hallgatni. Hiszen a benne ébredező kíváncsisággal kevert zavar nem múlt el.

Ahogy a szakaszt olvassuk, látszik, hogy Heródes és Felesége, Heródiás hozzáállása között óriási a különbség. Az egyik elutasít a másik érdeklődik. Az egyik hideg kegyetlenséggel és furmánnyal kieszközli a tanító kivégzését, a másik sajnálja a történteket. Viszont van e különbség a két ember között lelki állapotuk szempontjából? Kimondhatjuk: egyáltalán nincs. Heródes ugyanúgy a bűnben maradt, nem kapott szabadítást. Megváltás szempontjából nincsenek kategóriák. elutasító kint marad, kicsit érdeklődő még becsúszik a mennybe. Hitünk teljes hit, teljes átadást kér. Ami inkább elszántságot mint tökéletességet jelent, de mindenekelőtt azt, hogy nem csak karcolgatjuk az igazság felületét és megborzongunk zavarunkban ha olyanra derül fény ami helytelen, hanem hogy az igazságot megismerve az a szándék indul el bennünk, hogy márpedig ehhez ragaszkodni akarok. Ehhez van hogy fel kell adni a kényelmest a biztonságost. Heródesnek nem sikerült, bent maradt a biztonságos, ám hithalott zónában.

Gondolkodni való:
Mi az ami alapjában megkülönböztet azoktól akik csak érdeklődnek Jézus tanítása iránt?

Urunk, kérünk adj bölcsességet a napi Igetanulmányozáshoz és ahhoz, hogy megértsünk téged. Kérünk ne legyünk azok akik saját kényelmüket, biztonságukat keresik csupán, hanem merjünk felvállalni téged amikor szükséges. Azért is kérlek hogy lássuk meg mikor kell szólnunk és mikor nem!

A bejegyzés trackback címe:

https://baranka.blog.hu/api/trackback/id/tr844154855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása