Baranka Igeblogja

Mi a különbség Bibliaolvasás és tanulmányozás között? Nyilván utóbbi részletesebb elmélyülést jelent - amire szükségünk is volna - ám mindennapi gyakorlatunkban azonban nem feltétlenül jelenik meg. Így volt ez velem évekig. Használtam egy Bibliaolvasó vezérfonalat, mindennap két vagy több Igeszakaszt elolvasva, imádkozva, majd továbblendülve a napban. A mindennapok szürkeségében nem bomlott ki igazán az Igék értelme, s volt, hogy tíz perccel később, munkába rohanva már nem is emlékeztem mit is olvastam. Ez különböző okok következtében megváltozott, a Biblia tanulmányozása új értelmet nyert számomra. A mindennapok során bepillantást nyerhetsz abba itt a blogon, hogy hogyan is történik ez nálam azóta. Szívesen fogadok bármilyen tanácsot kritikát hozzászólást.

Következő szakasz

Következő elolvasandó szakasz: Márk 13. fejezet
Márk Evangéliumának tanulmányozását John Stott Márk Evangélium tanulmánya alapján folytatom. Igeszakaszokhoz kérdések és gondolkodni valók tartoznak. A vastag betűvel szedett kérdésekre próbálj meg egyénileg válaszolni mielőtt elolvasod az én válaszaimat.

Jézus az övéi között

2012.02.07. 12:30 Baranka

Márk 6 fejezete következik, elolvasom az egész fejezetet majd felosztom tartalmilag. Egy kicsit olyan ez mint a verselemzés. Nincsen rá egy adott megoldás, több módon és változó számú szakaszokra osztható. Ezután elkezdem az első szakasszal, megpróbálom  megérteni, hogy pontosan hogyan történhetett, (bizonyos szinten megpróbálom beleélni magam a történetbe) majd a felfedezéseket alkalmazni a jelen életemre. Fontos, hogy lássuk, hogy a mi kultúránk és a 2000 évvel ezelőtti között különbség van így nem mindent húzhatunk rá a jelen helyzetre egy az egyben, viszont az emberi természet nem változott így sok akkori emberi reakcióban magunkra ismerhetünk.
Olvasd el egyszer vagy kétszer a 6. fejezetet és próbáld kisebb szakaszokra bontani. Itt megtalálod a szöveget:
http://www.kereszteny.hu/biblia/showchapter.php?reftrans=2&abbook=Mk&numch=6

(azért javaslom hogy ezt használd , mert a nyomtatott Bibliák többsége használ egy felosztást és az automatikusan bekorlátozná a te véleményedet.

Én a következő felosztást végeztem:
1. Mk 6. 1-6
2. Mk 6. 7-13
3. Mk 6. 14-29
4. Mk 6. 30-43
5. Mk 6. 45-56

Ennél rövidebb szakaszokra is lehet osztani. A fenti szakaszok tanulmányozását öt különböző alkalommal fogom megosztani. Most kezdjük az elsővel, az Igeszakaszt is ide másolom:

1Jézus akkor eltávozott onnan, a hazájába ment, és követték a tanítványai is. 2Amikor azután eljött a szombat, tanítani kezdett a zsinagógában. Sokan hallgatták, és álmélkodva így szóltak: "Honnan veszi ezeket, miféle bölcsesség az, amely neki adatott, és miféle csodák ezek, amelyek keze nyomán támadnak? 3Nemde az ács ez, Mária fia, Jakab, József, Júdás és Simon testvére? Nem itt élnek-e közöttünk húgai is?" És megbotránkoztak benne. 4Jézus pedig így szólt hozzájuk: "Nem vetik meg a prófétát másutt, csak a hazájában, a rokonai között és a saját házában." 5Nem is tudott itt egyetlen csodát sem tenni, azon kívül, hogy néhány beteget - kezét rájuk téve - meggyógyított. 6Csodálkozott is hitetlenségükön. Majd sorra járta a környező falvakat, és tanított.

Mk 6.1-6

Jézus otthon van, ahol mindenki ismeri, látták hogy nőtt fel, tudják pontosan hogy kicsoda, kihez tartozik, mi a foglalkozása. Ezért nagyon nehezen emésztik meg hogy mi történik. Jézus nyilván mindig kilógott a többiek közül hiszen sosem követett el bűnt. Lehet eddig furának gondolták vagy "jó embernek" de most mindenkit sokkol a szavaival. Ha jól megnézzük, itt nem is a csodatételei miatt csodálkoznak hanem a módon ahogy tanít. Hiszen ő nem "képzett" írástudó az írásokat mégis bölcsességgel magyarázza. Ahelyett hogy a történtek álmélkodást vagy Isten dicsőítését vonnák maguk után, megbotránkozást keltenek. Mi lehet a megbotránkozás mögött? irigység? hitetlenség? csalónak tartják? Egyszerűen képtelenek összeegyeztetni a kétkezi munkást az Isten adotta bölcsesség birtoklásával. Nevezhetjük ezt előítéletnek. Érdemes utána gondolni, hogy az én életemben vannak e ilyen előítéletek. Van e keresztény testvéreim között olyan akit valami okból lenézek? Mert alacsonyabb a végzettsége, vagy mert kevesebbet tud, esetleg olyat cselekszik ami szerintem meglepő vagy helytelen?
Jézust nem lepi meg a reakció, s nekünk is tudnunk kell, ha ilyen helyzetben vagyunk, hogy a minket legjobban ismerők fogják legnehezebben megemészteni a bennünk megtérés miatt történt változásokat. (hívő családoknál nyilván más a helyzet de ott sajátos nehézségek fordulnak elő, talán erről később) Akik korábban látták az életünket, viselkedésünket és a hirtelen fordulatot azt gondolhatják meghibbantunk, esetleg bigottnak, ódivatúnak, hibbantnak fognak tartani. Ez vele jár sokszor és arra nagyon kell vigyáznunk, hogy hogyan reagáljuk le az ilyen jellegű beszólásokat. Türelemmel, szeretettel, vagy vitázunk és igazunkat bizonygatjuk. (Annak csak akkor van helye ha szeretetbe tudod ágyazni és van elég bölcsességed, hogy ne kapd fel a vizet) Jézus példáját érdemes megfigyelni. Nem megy bele vitákba, nem kezd bizonygatni, csak végzi a dolgát. A rászorulókat meggyógyítja. Ezek szerint mégis voltak akik gyógyító hatalmában bízva jöttek hozzá, sokatmondó momentum, hogy azok bíztak benne akik rászorultak... Akiknek az élete "rendben ment" azok ráértek kritizálni.

Te melyik csapatba helyeznéd magad? Azok közé akik rászorulnak és reményük Jézusban van? Vagy azok közé akik kételkednek az Ő hatalmában?

Urunk add, hogy minden körülmények között bízzunk benned, és hogy a minket támadók felé szeretettel és bölcsességgel fordulhassunk! Ámen
 

A bejegyzés trackback címe:

https://baranka.blog.hu/api/trackback/id/tr154075021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása