Baranka Igeblogja

Mi a különbség Bibliaolvasás és tanulmányozás között? Nyilván utóbbi részletesebb elmélyülést jelent - amire szükségünk is volna - ám mindennapi gyakorlatunkban azonban nem feltétlenül jelenik meg. Így volt ez velem évekig. Használtam egy Bibliaolvasó vezérfonalat, mindennap két vagy több Igeszakaszt elolvasva, imádkozva, majd továbblendülve a napban. A mindennapok szürkeségében nem bomlott ki igazán az Igék értelme, s volt, hogy tíz perccel később, munkába rohanva már nem is emlékeztem mit is olvastam. Ez különböző okok következtében megváltozott, a Biblia tanulmányozása új értelmet nyert számomra. A mindennapok során bepillantást nyerhetsz abba itt a blogon, hogy hogyan is történik ez nálam azóta. Szívesen fogadok bármilyen tanácsot kritikát hozzászólást.

Következő szakasz

Következő elolvasandó szakasz: Márk 13. fejezet
Márk Evangéliumának tanulmányozását John Stott Márk Evangélium tanulmánya alapján folytatom. Igeszakaszokhoz kérdések és gondolkodni valók tartoznak. A vastag betűvel szedett kérdésekre próbálj meg egyénileg válaszolni mielőtt elolvasod az én válaszaimat.

Összefoglalás és rövid jegyzet készítése

2012.03.12. 18:28 Baranka

Amikor egy egy könyvet tanulmányozunk érdemes időről időre visszatekinteni, valamiféle  összefoglalást csinálni. Ez segít, hogy egységben lássuk a könyvet, másrészt, hogy jobban rögzüljenek az egyes történetek helyei. Mivel jelen esetben Evangéliumról van szó az egyes történetek párhuzamosan más Evangéliumokban is benne lehetnek. Ilyenkor sem rossz ha eszünkbe jut, hogy ez a történet Márkban is benne volt. (Ha Evangéliumi szakaszból készülnék pl. gyerekalkalom tartására vagy akár Igehirdetésre feltétlen megnézném a párhuzamos történeteket is)

Összefoglalást úgy érdemes csinálni, hogy az egyes könyvek tanulmányozása közben olyan jegyzeteket készítek amiket ha újra előveszek be fog ugrani az adott történet. Nem hosszú Igeelemzésekre gondolok, hanem egy olyan jegyezetre - bevezethetünk jegyzetfüzetet is - ami nagyon röviden tartalmazza a lényeget. A lényeg lehet a szakasz rövid leírása: pl Jézus meggyógyítja a bénát akit barátai hoznak, ehhez csaphatjuk a lelki megtapasztalást amit tanultunk pl. a barátok hite, testvéreink. Mindenképp olyan összegzés legyen az egyes szakaszokról amiről beugrik hogy mi is volt ott. Ezt csak akkor tudjuk megtanulni ha készítjük ezt a rövidített jegyzetet és később visszanézzük. ez fogja megmutatni, hogy jól dolgoztunk e.

Tehát egyszerűen tanulmányozom az Igét ahogy eddig is de a hosszabb, elmélkedősebb leírások mellett amiket itt a blogon is olvashatsz, jó ha van egy rövidített jegyzet.

Érdemes történeti könyveknél egyfajta földrajzi nyomonkövetést is végezni. Ez különösen hasznos az Evangéliumoknál és az Apostolok cselekedeteit tanulmányozva is. Ez annyiból áll, hogy leírom, Jézus hol járt. Lehet találni Bibliai térképeket a neten ( http://www.bible.ca/maps/ ), vagy valamelyik Bibliában is van, és kikeresni ezeket a helyeket. Az sem rossz ötlet, ha már a rövid jegyzet úgy íródik, hogy feltüntetjük a helyet - és ha meg van nevezve az időt is - ahol történt. De folyton vigyázni kell, hogy a rövid jegyzetből ne legyen féloldal, tényleg legyen címszavas és egyértelmű. Ez különösen fontos lesz majd a levelek tanulmányozásánál.

Most hosszú lenne az első fejezettől kezdve ideidézni a jegyzetet ezért csak a 6. és 7. fejezetét illesztem ide példaként.

Márk 6.

1-29
szín: Názáret
történés: övéi nem fogadják be (1-6); tanítványok kettesével kiküldve munkálkodnak (7-13); Heródes hall Jézusról  --> Keresztelő János története

30-44
helyszín: Názáretből ki, egy lakatlan hely
történés: 5000 ember megvendégelése

45-52
helyszín: a Genezáreti tavon
történés: Jézus a tengeren jár

53-56
helyszín: Genezáret
történés: Jézus sok beteget gyógyít
 

Márk 7.

1-23
helyszín: Genezáret
történés: Jézus a valódi tisztaságról tanít írástudóknak (1-13), tömegnek (14-16), majd tanítványainak (17-23)

24-30
helyszín: Tirusz vidéke
történés: szirofőníciai asszony lányának meggyógyítása

31-37
helyszín: Galileai tenger mellett (Szidónon át a Tízváros határain keresztül jön ide)
történés: dadogó siket meggyógyítása (Effata)

Körülbelül ennyi. Ennél hatékonyabb volna ha hozzácsatolnék minden szakaszhoz egy max 2-3 szavas emlékeztetőt hogy mire tanít az adott szakasz ill milyen lelki tartalma van. Hát igen még sok a fejlődni való.

 

Atyánk, köszönjük Neked, hogy adtad Igédet, köszönjük, hogy olvashatjuk a Bibliát magyarul és Lelked által adsz bölcsességet a tanulmányozáshoz. Kérlek segíts megtalálni és alkalmazni azt a módszert amivel mélyebben megérthetjük az Ige értelmét. Köszönjük, Uram, jóságod!
Ámen

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baranka.blog.hu/api/trackback/id/tr724312495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása